top of page
Пошук

Початок 🌽. Навчання



Цей блог присвячений польотам на параплані. Тож поділимось уявно на дві категорії: вболівальників і пілотів.


А цей пост для перших, про те, як перейти до других :)


В Україні парапланеризм не масовий вид спорту. Дискусії, чи це потрібно змінювати, чи дайте людям ще пожити - в тусовці є давно. Бо знаходитись вище поверхні землі людині, в принципі, небезпечно. А якщо присутня ще й якась горизонтальна швидкість, то і поготів.


Але, на щастя, типовий параплан летить не швидше, ніж їде шосейний велосипед (30-55 км/год), і достатньо еволюціонував, щоб, маючи голову на плечах і необхідні навики, бути безпечнішим, ніж, наприклад, їзда на мотоциклі.


Як навчитись і наскільки це складно:

  • Теоретична складова: можна самостійно почитати і розібратись. Лінки згодом.

  • Практична: в залежності від здібностей і цілей. Для того, щоб злетіти з пагорба по прямій вниз, достатньо сприятливої погоди, бажання, і 30 хвилин підготовки. Для того, щоб піднятись над гіркою, і пролетіти свій перший маршрут в кілька кілометрів, може знадобитись 20, і більше годин занять. Досвідчені пілоти літають маршрути в сотні кілометрів, і можуть провести по 6 і більше годин в небі за один політ.

Добрі новини полягають в тому, що майже в кожному великому місті України є інструктор, і можливості для навчання.


Зовсім не в алфавітному порядку - міста, і інструктори, які відповідальні, і заслужили повагу своєю роботою.

  • Львів. У нас є школа (єдина відома мені на час написання цього посту на території країни), очолювана Андрієм Когутом, http://sky-country.lviv.ua

  • Харків. Столиця парапланеризму, тут прекрасні умови для польотів, і, практично всі виробники парапланерного спорядження:

    • І навіть Богдан Іванов, він же BogdanFly, який робить відомі на весь світ ультралайт підвіски, і на фб-сторінці вказує що він з Росії Москоу. Але все ж мусить бути згаданим, як українець і харків'янин (навіть, якщо це і десь дуже глибоко в душі)

Вчить літати (і вкладає в це душу) в Харкові, Діма Павлюченко, він же незамінний дизайнер підвісок і тест-пілот Скай Кантрі, https://www.instagram.com/deema_skyfly/

  • Київ. Першокласні пілоти є, але хто вчить, уявлення не маю. Є клуб пілотів-снобів, https://www.nearbirds.com на чолі з Володею Переваловим. Він же дизайнер (також всесвітньо відомих) підвісок Genesis i Vibe. Але тут вам доведеться присягнути богу Ozone, і зректися віри у всіх неправославних

  • Чернівці. Володимир Клим, один з найдосвідченіших пілотів України

  • Хмельницький. Едуард Марчук

  • Луцьк. Ден Якобчук, волинський дракон. https://www.instagram.com/denyakobchuk/

  • Запоріжжя. Антон Зуєв

  • Дніпро. Ігор Соколов

Там де немає лінків, телефонами я поділюсь за запитом - пишіть.

Що ж до тандемних польотів в якості пасажира, про це буде окремий пост.


А додати залишилось те, що процес навчання у нас поки що на дитячій стадії, і є багато що вдосконалювати.

Особисто для мене, орієнтиром недавно стала чеська школа El Speedo, https://elspeedo.cz. Тож якби би хтось питав про базове навчання-інтенсив і мав можливіть поїхати на коротку відпустку в Бескиди, за чітку і злагоджену роботу, і найкраще співвідношення spent time/value - раджу.

11 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Post: Blog2_Post
bottom of page